Άρθρο της υποψήφιας περιφερειάρχη Μαριάνας Τσίχλη στο presspublica.gr

Άρθρο της υποψήφιας περιφερειάρχη Μαριάνας Τσίχλη στο presspublica.gr

Ανυπότακτη Αττική: Να δώσουμε φωνή στους πολλούς, ζωτικό χώρο στους αγώνες της κοινωνίας

Η περιφερειακή κίνηση «Ανυπότακτη Αττική» με υποψήφια Περιφερειάρχη τη Μαριάνα Τσίχληδημιουργήθηκε από ανθρώπους που έχουν βρεθεί στα κινήματα των γειτονιών, των εργαζομένων και της νεολαίας.

Δεν θελήσαμε να φτιάξουμε άλλη μια παράταξη που θα μιλά για την Περιφέρεια Αττικής ερήμην των κατοίκων της και των πραγματικών, καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Δημιουργούμε μια ζωντανή κίνηση της αυτοδιοίκησης, που στηρίζει και στηρίζεται στους αγώνες που δίνουν οι κάτοικοι της Αττικής σε κάθε περιοχή για ζωή με αξιοπρέπεια, για βιώσιμες πόλεις.

Σε αυτές τις περιφερειακές εκλογές, μια σειρά μνημονιακές δυνάμεις, που διοίκησαν την Περιφέρεια Αττικής αλλά και κυβέρνησαν τη χώρα τόσα χρόνια, κονταροχτυπιούνται για το ποιος θα εφαρμόσει καλύτερα την ίδια, γνωστή πολιτική της λιτότητας, της σπατάλης δημόσιου χρήματος για αχρείαστα «έργα» προς όφελος λίγων επιχειρηματιών. Δούρου, Πατούλης και Σγουρός μιλούν για άλλη μια φορά για «την Αττική του μέλλοντος», για δήθεν «ανάπτυξη» και «επενδύσεις».

Αλλά κανείς δε μιλά για εμάς. Για τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης που δίνει η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού της Αττικής. Είμαστε εμείς που ζούμε την πραγματικότητα της ανεργίας 19,9%, στην Αττική με το 20,1% των κατοίκων της να στερείται βασικά αγαθά και το 31,1% του πληθυσμού της σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Εμείς που ζούμε σε στενάχωρους τόπους, χωρίς πράσινο, χωρίς ελεύθερους χώρους.

Η Ανυπότακτη Αττική επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ισχυρό μέτωπο κινημάτων σε όλη την Αττική που θα εκφράζει στην Περιφέρεια τη φωνή των λαϊκών αντιστάσεων. Επιμένουμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς∙ σε πόλεις με πράσινο και ελεύθερους χώρους αναψυχής, περιπάτου και συλλογικότητας. Να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, με δικαιώματα, με μια αυτοδιοίκηση που θα έχει στοχοπροσήλωση στα πιο αδύναμα, φτωχά και λαϊκά στρώματα.

Οι προτεραιότητες του προγράμματός μας στην Περιφέρεια Αττικής:

  • Η αλλαγή προσανατολισμού της Περιφέρειας Αττικής για τη στήριξη των κοινωνικών αναγκών

Η απερχόμενη Περιφερειάρχης κα Δούρου εξελέγη υποσχόμενη ότι θα ασκήσει κοινωνική πολιτική. Κάτι που είναι προφανές πως καθόλου δεν απασχόλησε την Περιφερειακή Αρχή. Αντίθετα, η Περιφέρεια στήριξε την Κυβέρνηση στην κατά γράμμα εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων, σιώπησε μπροστά στη λαίλαπα των πλειστηριασμών και της υφαρπαγής των σπιτιών των λαϊκών στρωμάτων, η φτώχεια και η ανέχεια μεγάλωσε στην Αττική.

Ποιο είναι τελικά το έργο που έχει να επιδείξει η Ρ. Δούρου; Επί της θητείας της χαρίστηκαν 150 εκ. ευρώ για την «αυλή» του Νιάρχου στο ΚΠΙΣΝ, 114 εκ. ευρώ στην COSCO για την επέκταση της κρουαζιέρας, 20 εκ. ευρώ για το γήπεδο του Μελισσανίδη, 117 εκ. ευρώ στην Εκκλησία.

Συνεπώς, αρνούμαστε να δεχτούμε ότι η εγκατάλειψη της κοινωνίας και όσων έχουν ανάγκη αποτελεί μονόδρομο. Αποτελεί μια ξεκάθαρη επιλογή στήριξης αποκλειστικά των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε αυτές τις προτεραιότητες. Προτεραιότητα της Περιφέρειας οφείλει να είναι η προστασία και η ανακούφιση της κοινωνίας. Αγωνιζόμαστε για να πετύχουμε Προϋπολογισμό με απόλυτη προτεραιότητα την κοινωνική πρόνοια. Οι Περιφέρεια με τους πόρους της πρέπει να εξασφαλίσει ρεύμα, νερό και βασικά αγαθά σε κάθε οικογένεια και πολίτη. Να στηρίξει την πρωτοβάθμια υγεία και να δημιουργήσει προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης με δικαιώματα.

Στο επίκεντρο του κοινωνικού προγράμματος της Ανυπότακτης Αττικής βρίσκεται ο αγώνας για να υπερβεί η Αττική την κρίση αστεγίας και στεγαστικής επισφάλειας που εντείνεται τα τελευταία χρόνια. Τα μνημόνια, η ανάπτυξη ανεξέλεγκτων πολιτικών στον τουριστικό και επενδυτικό τομέα (Airbnb, Golden Visa), η απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έχουν πολλαπλασιάσει τον κίνδυνο απώλειας στέγης, ειδικά στην Αττική και στα αστικά κέντρα.

Η Ανυπότακτη Αττική διεκδικεί από την Περιφέρεια Αττικής να συστήσει υπηρεσία για τη νομική υποστήριξη οφειλετών τραπεζών και πολιτών που απειλούνται με πλειστηριασμό και απώλεια της κατοικίας τους. Να αναπτύξει Περιφερειακό σχέδιο αντιμετώπισης της αστεγίας με τη δημιουργία δομών στέγασης και φροντίδας αστέγων στο σύνολο της Αττικής σε συνεργασία με τους Δήμους.

  • Να εμποδίσουμε τις καταστροφικές παρεμβάσεις Περιφέρειας και μεγαλοεπιχειρηματιών σε βάρος του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων.

Η κυβέρνηση και η Περιφέρεια σχεδιάζουν πολύ μεγάλες επεμβάσεις στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και παραχώρησης προς εκμετάλλευση κάθε σπιθαμής γης.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ενεργοί σχεδιασμοί για παρεμβάσεις σε όλη την έκταση της Αττικής: Στο λιμάνι του Πειραιά η Περιφέρεια στηρίζει την παραχώρηση στην Cosco κάθε χώρου, χρηματοδοτεί την επέκταση της κρουαζιέρας και τη δημιουργία εμπορικών κέντρων και malls.

Στο Ελληνικό και τη Βουλιαγμένη, στο Φαληρικό όρμο και τη μαρίνα Αλίμου και σε όλο το παραλιακό μέτωπο δημιουργείται μια υγειονομική ζώνη τεράστιων επιχειρηματικών συμφερόντων, που θα αποκόψει τη θάλασσα και την παραλία για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου.

Ο Βόρειος Τομέας στενάζει από τα τσιμέντα και τα εταιρικά συγκροτήματα και οι Δήμοι Αμαρουσίου Χαλανδρίου απειλούνται με τη μετεγκατάσταση του καζίνο Πάρνηθας και των συναρτώμενων επιχειρηματικών χρήσεων.

Το Πεδίο του Άρεως υποβαθμίζεται στοχευμένα προκειμένου να διευκολύνεται η εμπορευματοποίησή του.

Στην περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας και γύρω από αυτήν (Περισσό, Κολούμπια, Προμπονά) σχεδιάζεται η δημιουργία μεγάλων εμπορικών κέντρων, σε μια στρατηγική αναμόρφωσης της περιοχής συνδυασμένη με το γήπεδο Μελισσανίδη.

Αυτά είναι λίγα μόνο από τα παραδείγματα από το μέλλον της Αττικής που οραματίζονται. Ένα μέλλον που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα.

Στην Αττική, όμως, δεν μας περισσεύει το πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι. Η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο ανέρχεται σε 2,5 μ2/κάτοικο, όταν τα διεθνή πολεοδομικά πρότυπα προβλέπουν τουλάχιστον 9 μ2 πρασίνου/κάτοικο. Στα δε αστικά κέντρα όπως στο Δήμο Αθηναίων η αναλογία είναι κάτω του 1μ2 ανά κάτοικο.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις ελεύθερων χώρων. Διεκδικούμε δημόσιους χώρους πρασίνου που δεν θα καταλαμβάνονται από επιχειρηματικές χρήσεις. Ανάδειξη του των αρχαιολογικών χώρων, των χώρων πρασίνου και των περιαστικών δασών.

  • Να γίνει τώρα το βήμα για την πλήρη μεταστροφή του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων

Στη διαχείριση των απορριμμάτων η Αττική διεκδικεί πανευρωπαϊκά την επαίσχυντη πρωτιά στην ταφή συμμείκτων. Παρά τις πλείστες και χρόνιες υποσχέσεις, ο ΧΥΤΑ Φυλής όχι απλώς δεν κλείνει όπως θα όφειλε, αντίθετα επεκτείνεται με νέο κύτταρο, ενώ συγχρόνως αυξάνεται η δυναμικότητα του ΕΜΑΚ Λιοσίων από 250.000 στους 450.000 τόνους/χρόνο. Παράλληλα, ο αποτεφρωτήρας των επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων παραμένει στη θέση του.

Το έγκλημα της Φυλής αποτελεί μια διαρκή απειλή για την υγεία των κατοίκων της Αττικής και μια διαρκή επιβάρυνση για το περιβάλλον, ολοένα και δυσκολότερο να αποκατασταθεί.

Η επιμονή σε αυτές τις λογικές, παρά το γεγονός ότι τόσα χρόνια δήθεν οι καθεστωτικές δυνάμεις ομονοούν στην ανάγκη αλλαγής πλεύσης, δεν είναι τυχαία. Η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών διαχείρισης απορριμμάτων έχει μετατρέψει τον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιαίτερα κερδοφόρα δραστηριότητα για τα ιδιωτικά, εργολαβικά συμφέροντα. Επιβάλλουν επικίνδυνες και αντιοικολογικές πολιτικές για τα κέρδη τους. Έχουν επαναφέρει μέχρι και την πρόταση της καύσης RDF, μια άκρως επικίνδυνη πρακτική, που ευθύνεται για την πρόκληση προβλημάτων υγείας έως και καρκινογενέσεων.

Η Ανυπότακτη Αττική αγωνίζεται για να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ της Φυλής και να μη δημιουργηθούν αντίστοιχες εγκαταστάσεις ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ επιβάρυνσης των κατοίκων στο Γραμματικό ή στην Κερατέα που θα αναπαράγουν τις ίδιες νοσηρές πρακτικές.

Χρειαζόμαστε μια άλλη, φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων που θα στηρίζεται στην πρόληψη και την αποκέντρωση. Για μια στροφή στη διαλογή στην πηγή, την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση, για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης.

  • Να ενισχυθούν οι υπηρεσίες και τα μέσα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής

Η μνημονιακή λιτότητα έχει αφήσει καμμένη γη στον τομέα της πολιτικής προστασίας της Περιφέρεια Αττικής, με τραγικά αποτελέσματα όπως φάνηκε στη Μάνδρα και στο Μάτι.

Αγωνιζόμαστε για μια δραστική ενίσχυση και στήριξη των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας με μέσα και ειδικευμένο προσωπικό. Η Περιφέρεια πρέπει να προσανατολιστεί σε έργα μακράς πνοής, αντιπλημμυρικά, πυροπροστασίας, προστασίας του περιβάλλοντος. Να αναλάβει και να χαράξει άμεσα ένα στρατηγικό σχεδιασμό πολιτικής προστασίας και προετοιμασίας των κατοίκων για περιπτώσεις κινδύνου σε συνεργασία με τους Δήμους.

Στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας, είναι αναγκαίο να σταματήσει η ξεπερασμένη, κοστοβόρα και επικίνδυνη λογική του μπαζώματος ή εγκιβωτισμού των ρεμάτων της Αττικής. Η Περιφερειακή Αρχή Δούρου που εξελέγη με ένα δήθεν οικολογικό πρόσωπο, προχωρά ακάθεκτη στον εγκιβωτισμό και των τελευταίων οικοσυστημάτων που έχουν απομείνει στην Αττική, στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, την Πικροδάφνη, τον Ποδονίφτη. Όχι μόνο πρόκειται για μια πολιτική καταστροφική περιβαλλοντικά, αλλά επιπλέον επαυξάνει τον πλημμυρικό κίνδυνο.

Στεκόμαστε στο πλάι των κινημάτων, αγωνιζόμενοι για την αποκάλυψη και επαναφορά των ρεμάτων και του φυσικού σχηματισμού τους ώστε να ενσωματωθούν ομαλά στο αστικό περιβάλλον.

  • Ο εκδημοκρατισμός της Αυτοδιοίκησης

Αγωνιζόμαστε για την εγκαθίδρυση μιας πλατιάς συμμετοχικής δημοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση, με Ο.Τ.Α. που θα έχουν πραγματικές δυνατότητες διαχείρισης των πόρων τους.

Για το σκοπό αυτό απαιτείται ένας συνολικός αγώνας ενάντια στον οικονομικό στραγγαλισμό της Αυτοδιοίκησης και στην εξάρτησή της από ευρωπαϊκά προγράμματα. Ανατροπή του «Μεσοπρόθεσμου 2020 – 2023» για την Αυτοδιοίκηση, του Οικονομικού Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ και των αντιδημοκρατικών διατάξεων «Κλεισθένης Ι» και «Καλλικράτης» που έχουν καταστήσει την αυτοδιοίκηση προσάρτημα του κεντρικού μνημονιακού καθεστώτος.

Επιδιώκουμε να ανθίσουν θεσμοί συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων στις πόλεις και τις γειτονιές.

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το αντιφασιστικό κίνημα ενάντια στη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, ενάντια στην ανάπτυξη του φασισμού στις γειτονιές της Αττικής. Πάνω στην κοινωνική εξαθλίωση της διαρκούς λιτότητας και στην ανοχή των καθεστωτικών δυνάμεων εκκολάπτεται το φίδι του φασισμού.

Δημιουργούμε έναν ισχυρό πόλο αντίστασης που βασίζεται στην ενότητα των δυνάμεων της αριστεράς και των αγώνων, για να ακουστούν τα κινήματα και να εισβάλλουν οι αγώνες της κοινωνίας στην Περιφέρεια Αττικής.

Συγκρουόμαστε με την πολιτική που παραδίδει την Αττική κομμάτι – κομμάτι στα μεγάλα συμφέροντα σε βάρος των δικαιωμάτων των πολλών.

Αναδεικνύουμε μέσα από το ψηφοδέλτιό μας αγωνιστές και αγωνίστριες της αυτοδιοίκησης, των κινημάτων για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, για το περιβάλλον, νέους και νέες.

Στηρίζουμε μια Αττική των ανθρώπων της. Των νέων, των άνεργων, των γυναικών, των εργαζομένων, των αποκλεισμένων.

*https://www.presspublica.gr/anypotakti-attiki-na-dosoyme-foni-stoys-polloys-zotiko-choro-stoys-agones-tis-koinonias/