Αντίο σύντροφε Μανώλη. Στους μικρούς και μεγάλους αγώνες του λαού μας, η μνήμη σου θα μένει ζωντανή.

Αντίο σύντροφε Μανώλη. Στους μικρούς και μεγάλους αγώνες του λαού μας, η μνήμη σου θα μένει ζωντανή.

Στις 30 Μαρτίου έφυγε για το τελευταίο ταξίδι και σήμερα αποχαιρετούμε το σύμβολο αντίστασης στο φασισμό, το σύμβολο της αριστεράς, τον Μανώλη Γλέζο.

Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε μέχρι και την τελευταία μέρα αγωνιστής της αριστεράς. Μιας αριστεράς που τίμησε με τους αγώνες του και πλήρωσε το τίμημα με διώξεις, βασανισμούς και πολλές θανατικές καταδίκες. Στρατευμένος από τα φοιτητικά του χρόνια στις οργανώσεις της αντίστασης (ΟΚΝΕ, ΕΑΜ ΝΕΩΝ και ΕΠΟΝ) και αργότερα ως βουλευτής της ΕΔΑ σε χρόνια πέτρινα για την αριστερά, έγινε γνωστός από την υποστολή της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη στις 30 Μαΐου του 1941 μαζί με το σύντροφό του Λάκη Σάντα. Μια από τις πρώτες πράξεις αντίστασης σε όλη την Ευρώπη απέναντι στη ναζιστική λαίλαπα.

Στο πρόσωπο του Μανώλη Γλέζου συμπυκνώνονται οι μάχες πολλών γενεών της αριστεράς απέναντι σε κάθε μορφή καταπίεσης. Απέναντι στην ξένη και εγχώρια αστική τάξη, απέναντι στον ιμπεριαλισμό και τους ντόπιους συμμάχους του. O Μανώλης Γλέζος βασανίστηκε και καταδικάστηκε συνολικά 28 φορές, εκτίοντας ποινή φυλάκισης 11 ετών και εξορίας 4 ετών. Παρών στην εποποιΐα της αντίστασης ενάντια στη ναζιστική κατοχή, στον εμφύλιο, στους αγώνες ενάντια στο μετεμφυλιακό κράτος, στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Στη μεγάλη διαδρομή του, ακόμα και στις πιο αντιφατικές της στιγμές, ο Μανώλης Γλέζος παρέμεινε πάντα στην πλευρά του δικαίου του λαού. Συνεπής και πάντα παρών, υπερασπιστής των δικαιωμάτων των πολιτικών κρατουμένων, των ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Στην μακρόχρονη πορεία του εντάσσεται και η ιδιαίτερη συμβολή του ως αιρετού της αυτοδιοίκησης, με την προβολή, εφαρμογή και υπεράσπιση αμεσοδημοκρατικών θεσμών, αλλά και η σπάνια ευαισθησία του για το περιβάλλον.

Πάνω απ’ όλα, ο Μανώλης Γλέζος παρέμεινε ανυπότακτος, αγωνιστής μέχρι τέλους. Ήρθε σε ρήξη με την μνημονιακή προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ, για άλλη μια φορά υπερασπιστής των δικαίων του λαού και συνέχισε την μάχη, όντας επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΛΑΕ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ενώ παρέμεινε στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην καταστολή και στις διώξεις αγωνιστών.

Αποχαιρετούμε έναν άνθρωπο ο οποίος αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στους λαϊκούς αγώνες, υπερασπίστηκε το δίκιο με κίνδυνο το θάνατο, βρέθηκε πάντα στο πλευρό των φτωχών και των κατατρεγμένων αυτού του τόπου. Αποχαιρετούμε το Μανώλη Γλέζο, σύμβολο του λαϊκού κινήματος, έναν πραγματικό αγωνιστή μέχρι το τέλος.