Ανακοίνωση της Ανυπότακτης Αττικής για την κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ την Τρίτη 23/4 στις 15:00

Ανακοίνωση της Ανυπότακτης Αττικής για την κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ την Τρίτη 23/4 στις 15:00

Ως Ανυπότακτη Αττική στηρίζουμε την κινητοποίηση που καλεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ (Άντερσεν 6, Αθήνα) αύριο Τρίτη 23 Απριλίου και ώρα 03:00 ενάντια στην απόφαση για επέκταση του ΕΜΑΚ Φυλής.
Με την απόφαση αυτή, δίνεται το τελειωτικό χτύπημα στη Δυτική Αττική και τους κατοίκους της, που υποφέρουν την υποβάθμιση της ζωής τους, τη χρόνια επιβάρυνση της υγείας τους, τη δυσοσμία.

Φτάνει πια! Το ποτήρι ξεχείλισε.

Καλούμε την Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ να μην προχωρήσει στην απόφαση επέκτασης του ΕΜΑΚ.

Απαιτούμε να κλείσει οριστικά το αίσχος της Φυλής.

Διεκδικούμε άμεσο σχεδιασμό και υλοποίηση μιας πολιτικής αποκέντρωσης και πρόληψης, στροφής στην διαλογή στην πηγή, ανάκτηση – επαναχρησιμοποίηση με έργα και υποδομές που θα βρίσκονται στο δημόσιο έλεγχο Δήμων και Περιφέρειας.
Στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας τις κινητοποιήσεις των συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων ενάντια στην επαίσχυντη επέκταση του ΕΜΑΚ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής:

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η Περιφερειάρχης κα Δούρου επιχειρούν Μεγάλη Τρίτη με διαδικασίες fast track την θηριώδη επέκταση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Φυλής στους 300.000 τόνους σύμμεικτων αποβλήτων και στους 100.000 τόνους βιοαποβλήτων ανά έτος! Και όλα αυτά την ώρα που η ως τώρα λειτουργεία του ΕΜΑΚ μόνο περιβαλλοντολογικά φιλική δεν είναι. Ο μόνος που κερδίζει είναι το μονοπώλιο που λειτουργεί τον ΕΜΑΚ!
Δεν θα τους περάσει!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η διοίκηση της Περιφέρειας έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί όλα αυτά τα χρόνια προωθούν με συνέπεια και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στην προμετωπίδα της έχει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Την ίδια λογική υπηρετεί και η δημοτική αρχή του Δήμου Φυλής που αποδέχτηκε και αποδέχεται την πολιυτική αυτή, αδιαφορώντας για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Εκεί, λοιπόν, μπροστά στα σκουπίδια, φαίνεται για μια ακόμα φορά ότι οι ψευτοκαβγάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν «όριο». Το οποίο δεν είναι άλλο από τα εκατομμύρια που απομυζούν οι «επενδυτές» από το χρυσό που λέγεται «σκουπίδι», αφήνοντας για το λαό τη ρύπανση και καταδικάζοντας μια τεράστια περιοχή σε χρόνια υποβάθμιση.
Συνολικά η χωματερή στη Φυλή είναι μια υγειονομική βόμβα διαρκείας. Τα πληρώματα των απορριμματοφόρων γνωρίζουν καλά ότι οι συνθήκες εργασίας τους εκεί είναι άθλιες. Οι κίνδυνοι είναι διαρκείς και πρόσφατα η χωματερή κινδύνευσε με κατάρρευση.
Πού πήγαν άραγε οι διαβεβαιώσεις για οριστικό κλείσιμο και μη επέκταση της χωματερής; Γιατί δεν δίνουν στη δημοσιότητα τη μελέτη που καταδεικνύει την αύξηση των καρκίνων στη περιοχή; Ποιους καλύπτουν;
Αυτό που χρειάζεται είναι η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται με κριτήριο την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και όχι να υποτάσσεται στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.
Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα και τις διεκδικήσεις των φορέων της Δυτικής Αττικής, για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενάντια στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό, μαζικό παρών στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΝΑ τη Τρίτη 23-4-2019 στις 15:30, να δυναμώσουν τον αγώνα κόντρα στην πολιτική που τους καταδικάζει να ζουν δίπλα στα σκουπίδια είτε αυτά συσσωρεύονται όπως – όπως σε έναν υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ, είτε στοιβάζονται στα πεζοδρόμια κάτω απ’ τα παράθυρα των λαϊκών νοικοκυριών.
Να διεκδικήσει συνολικά τη ζωή που αξίζει σε αυτόν και τα παιδιά του.

Απαιτούμε
Να σταματήσει κάθε διαδικασία επέκτασης του ΕΜΑΚ.
Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ:

Μεγάλη Τρίτη, 23 Απριλίου 2019, αποφάσισε να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή του Ε.Σ.Δ.Ν.Α. προκειμένου να επεκτείνει την δυναμικότητα του Ε.Μ.Α.Κ. κατά 200.000 τόνους απορριμμάτων.
Το Ε.Μ.Α.Κ. είναι Εργοστάσιο Επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων και βιοαποβλήτων, με σκοπό την ανακύκλωση, την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού και δευτερογενών καυσίμων (RDF/SRF), ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που οδηγούνται για ταφή. Η κατασκευή του κόστισε περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ και από το 2010 η διαχείρισή του γίνεται από κοινοπραξία εργολάβων, με προεξάρχουσα την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. του Ομίλου Μπόμπολα. Οι πολίτες της Αττικής, μέσω των Δήμων και του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., επιβαρύνονται με πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο (πάνω από 12 εκατ. ευρώ το 2018) με μηδαμινά αποτελέσματα.
Ενδεικτικά, το 2018 με στοιχεία του ίδιου του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., στο Ε.Μ.Α.Κ. εισήλθαν 312.000 τόνοι (248.600 τόνοι σύμμεικτα, 57.400 τόνοι πράσινα και 6.200 τόνοι προδιαλεγμένα οργανικά και ανακυκλώσιμα απορρίμματα). Σύμφωνα με υπολογισμούς, η ανάκτηση που υπήρξε δεν ξεπερνά το 16%, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσοστού να αφορά το δευτερογενές καύσιμο SRF, που οδηγήθηκε για καύση στην τσιμεντοβιομηχανία. Το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων «προϊόντων» του Ε.Μ.Α.Κ. οδηγήθηκε για ταφή στο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής.
Τα παραπάνω στοιχεία περιγράφουν, για μια ακόμη χρονιά, ένα καραμπινάτο περιβαλλοντικό και οικονομικό σκάνδαλο και είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο δεν έχουν επέμβει ακόμη οι Οικονομικοί Εισαγγελείς.
Αντί, λοιπόν, η Διοίκηση του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. να βάλει τέλος σε αυτήν την αθλιότητα, την επεκτείνει καταφανώς σε όφελος των εργολάβων και με ζημία των πολιτών της Αττικής, ιδιαίτερα σε βάρος της υγείας αυτών της Δυτικής Αττικής που, επιπρόσθετα, της λειτουργίας του Ε.Μ.Α.Κ. δημιουργεί και επιτείνει η επί δεκαετίες συνεχιζόμενη λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α Φυλής
Τα προβλήματα αυτά οξύνονται χρόνο με το χρόνο, καθώς μεγαλώνει με αμείωτους ρυθμούς ο όγκος των σκουπιδιών που συσσωρεύονται. Μαζί με αυτά πληθαίνουν και οι τοξικοί ρύποι που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα, καθώς και τα επικίνδυνα στραγγίσματα που ρυπαίνουν υπόγεια και επιφανειακά νερά, μαζί και το έδαφος.
Σε αυτά προστίθενται και οι επιπτώσεις από την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου των εγκαταστάσεων στους χώρους της Φυλής για την Διαχείριση Αποβλήτων (Ο.Ε.Δ.Α.):
Δηλαδή της χωματερής, του Εργοστασίου Ανακύκλωσης, του Αποτεφρωτήρα των Νοσοκομειακών και άλλων Επικίνδυνων Αποβλήτων.
Απαιτούμε:
— Καμιά επέκταση του Ε.Μ.Α.Κ. και του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής.
— Να κλείσει άμεσα ο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να φύγει ο αποτεφρωτήρας και να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση, να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή ή η επέκταση της υφιστάμενης, να προχωρήσει η ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
— Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.), όπως επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει, να σταματήσει να αποτελεί κενό γράμμα και να προχωρήσουν όλες οι ενέργειες για την εφαρμογή του με Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα.
— Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των απορριμμάτων.
— Όχι στην καύση των απορριμμάτων με την πολυδάπανη μετατροπή τους σε καύσιμη ύλη.
— Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των Δημοτών.
— Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να ενισχυθούν τα μέτρα ασφάλειας. Όχι άλλα εργατικά εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων στην καθαριότητα.
— Να δημοσιοποιηθούν από την Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δούρου και το Δήμαρχο Φυλής κ. Χρήστο Παππού τα ευρήματα των μελετών για την ρυπαντική επιβάρυνση της περιοχής και τις επιπτώσεις σε κατοίκους και εργαζόμενους που εργάζονται ή επισκέπτονται την χωματερή Φυλής.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη της στην Αττική καθώς και όλους τους εργαζόμενους σε Παράσταση Διαμαρτυρίας την ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019 και ώρα 3.00 μ.μ. έξω από τα γραφεία του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. (Άντερσεν 6 και Μωραΐτη 90 – Ψυχικό).

Δείτε εδώ το δελτίο τύπου και φωτογραφικό υλικό από την κινητοποίηση