23 νέα κρούσματα στη Ριτσώνα: Αναγκαία η καθολική προστασία για τον πληθυσμό Να σταματήσει ο αναγκαστικός εγκλεισμός χιλιάδων ανθρώπων πριν να είναι αργά!

23 νέα κρούσματα στη Ριτσώνα: Αναγκαία η καθολική προστασία για τον πληθυσμό Να σταματήσει ο αναγκαστικός εγκλεισμός χιλιάδων ανθρώπων πριν να είναι αργά!

Να σταματήσει ο αναγκαστικός εγκλεισμός χιλιάδων ανθρώπων πριν να είναι αργά!

Μετά τη διάγνωση της γυναίκας από το καμπ της Ριτσώνας, που γέννησε στο ΓΝΑ «Αλεξάνδρα», ως θετικής στον Covid-19, η κυβέρνηση δια στόματος του αρμόδιου ΓΓ του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για  τη διάδοση του κορονοϊού στα camps. Μία μέρα μετά, στις 2/4, εντοπίστηκαν 23 νέα κρούσματα στο καμπ της Ριτσώνας. Η απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης είναι η επιβολή 14ήμερου εγκλεισμού και πλήρους απαγόρευσης μετακίνησης.

4 εβδομάδες μετά  το ξέσπασμα της πανδημίας, κι ενώ τα μέτρα απαγόρευσης της μετακίνησης αυστηροποιούνται, η κυβέρνηση συνεχίζει εγκληματικά την ρατσιστική πολιτική της, διατηρώντας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έγκλειστους σε φρουρούμενες δομές στις οποίες είναι αδύνατο να εφαρμοστούν μέτρα προστασίας από τη διάδοση του ιού. Μόνο στη Ριτσώνα διαμένουν 2.800 άνθρωποι, οικογένειες και παιδιά, ενώ η ίδια εγκληματική αδιαφορία εφαρμόζεται σε όλες τις προσφυγικές δομές πανελλαδικά, όπου πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται αναγκαστικά σε χώρους λίγων τετραγωνικών μέτρων.

Η απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τον εγκλεισμό στα καμπς, εφαρμόζοντας μία ανήκουστη «καραντίνα 2.800 ανθρώπων» αποτελεί απόφαση καταδίκης για τους ανθρώπους που θα συνεχίσουν να είναι έκθετοι στη φονική πανδημία. Καμία διασφάλιση δεν υπάρχει για την αναγκαία τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, για την επάρκεια υγειονομικού προσωπικού, μέσων ατομικής προστασίας και αυξημένων συνθηκών υγιεινής.

Η ίδια αδιαφορία αφορά ένα σύνολο κοινωνικών ομάδων που εξακολουθούν, ακόμη και μέσα στην πανδημία, να είναι αόρατες για τον κρατικό μηχανισμό. Κανένα αποτελεσματικό μέτρο δεν έχει ληφθεί για  την αποσυμφόρηση των φυλακών και την προστασία των κρατουμένων. Καμία ουσιαστική μέριμνα δεν έχει ληφθεί για την προστασία των αστέγων, οι οποίοι είναι απόλυτα εκτεθειμένοι και εντελώς αόρατοι για την κυβέρνηση. Αντίθετα, τα …λαγωνικά του Χρυσοχοϊδη δε δίστασαν να κόψουν πρόστιμο σε άστεγο στο Ρέθυμνο επειδή δεν «έμεινε στο σπίτι» που δεν είχε!

Παράλληλα, πολλές καταγγελίες έχουν βγει στο φως για τα ημίμετρα που λαμβάνονται στα στρατόπεδα εκθέτοντας χιλιάδες φαντάρους στον ιό, όπως στο στρατόπεδο της Ασσήρου στη Θεσσαλονίκη και στο ΚΕΠΒ Θήβας όπου ήδη εντοπίστηκαν κρούσματα ανάμεσα στους φαντάρους. Το αρμόδιο Υπουργείο και το ΓΕΣ συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργεία των στρατοπέδων, όπου φαντάροι διαβιούν συνωστιζόμενοι στους θαλάμους, χωρίς επαρκή μέσα ατομικής προστασίας, και υποβάλλονται κανονικά σε υπηρεσίες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Τα παραπάνω, προστίθενται στην υποκριτική πολιτική της κυβέρνησης, που, εν μέσω ριζικών περιορισμών στην κυκλοφορία, επιτρέπει εδώ και εβδομάδες την λειτουργία χιλιάδων μη στρατηγικών επιχειρήσεων, στις οποίες η εργοδοτική αυθαιρεσία χτυπάει κόκκινο υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να εργάζονται συνωστιζόμενοι και χωρίς μέσα προστασίας. Μια πολιτική η οποία έχει αδρανοποιήσει κάθε μηχανισμό ελέγχου που θα μπορούσε να εποπτεύει τις εργασιακές και υγειονομικές συνθήκες. 

Οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι στεγαστικά επισφαλείς δεν εξαιρούνται από τον κίνδυνο μόλυνσης. Η μονομερής και «κατά τα συμφέροντα» εφαρμογή μέτρων προστασίας πρέπει να σταματήσει τώρα. Είναι αναποτελεσματική και επικίνδυνη, δημιουργώντας χώρους – υγειονομικές βόμβες και διακινδυνεύοντας την υγεία χιλιάδων ανθρώπων. Δυσχεραίνει το γιγάντιο αγώνα που δίνουν στην πρώτη γραμμή οι γιατροί, νοσηλευτές, υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι στον καθαρισμό, για να νικηθεί η φονική πανδημία.

Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα οι απαραίτητες πρωτοβουλίες πριν να είναι αργά. Να αποσυμφορηθούν τα προσφυγικά καμπς, κέντρα κράτησης, στρατόπεδα. Να επιταχθούν άμεσα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενοι χώροι και αναξιοποίητα οικήματα για την κατάλληλη και ασφαλή στέγαση προσφύγων, μεταναστών, στεγαστικά επισφαλών.