1 χρόνος χωρίς δικαιοσύνη για τον Ζακ/Zackie Oh! Ο αγώνας ενάντια στη ρατσιστική βία παραμένει αδικαίωτος

1 χρόνος χωρίς δικαιοσύνη για τον Ζακ/Zackie Oh! Ο αγώνας ενάντια στη ρατσιστική βία παραμένει αδικαίωτος

Συμμετοχή της Ανυπότακτης Αττικής στην πορεία Σάββατο 21/9, 2μμ. Γλάδστωνος

Στις 21 Σεπτέμβρη 2018 ο Ζακ/ Zackie oh! δολοφονείται στο κέντρο της Αθήνας  με βασανιστικό τρόπο μπροστά, όντας εγκλωβισμένος στη βιτρίνα ενός κοσμηματοπωλείου. Ο Ζακ σκοτώθηκε από τα βίαια χτυπήματα του καταστηματάρχη και άλλων πρόθυμων παρευρισκόμενων και με την άμεση συνδρομή της αστυνομίας που βρέθηκε μπροστά στον ξυλοδαρμό του για να τον αποτελειώσει, χτυπώντας τον ενώ ήταν ημιθανής.

Το ψεύτικο αφήγημα της δήθεν «άμυνας σε ληστεία» που επιχείρησαν να στήσουν αμέσως οι δράστες, η αστυνομία και τα ΜΜΕ κατέρρευσε αμέσως, αφού προδήλως ο Ζακ δεν ήταν απειλή για τη ζωή, ούτε καν την περιουσία κανενός.

Ένα χρόνο μετά, η δίκη δεν έχει προχωρήσει, ενώ οι δράστες κυκλοφορούν ελεύθεροι επιχειρώντας να πέσουν στα μαλακά, συνεχίζοντας την προσβολή της μνήμης του.

Ο Ζακ/Zachie oh! ήταν γνωστός ακτιβιστής και είχε αφιερώσει τη ζωή του στον αγώνα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙΑ+ και των οροθετικών ατόμων. Η στάση ζωής του ενέπνευσε αγώνες για την ορατότητα, και ενάντια στο στίγμα της οροθετικότητας.

Η άγρια δολοφονία του δεν ήταν τυχαία. Είναι το προϊόν μιας συνειδητής ρατσιστικής πολιτικής που ασκείται χρόνια τώρα από κυβερνήσεις, μιας πολιτικής που στοχοποιεί ανθρώπους και κοινωνικές ομάδες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, που η ζωή τους έχει μικρότερη ή και καμία αξία. Μιας πολιτικής που δηλητηριάζει την κοινωνία και γεννά τα πιο αντιδραστικά αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού και κοινωνικού μίσους. Μιας πολιτικής που ασκείται με μπροστάρηδες την ΕΛΑΣ και την τρομολαγνεία των ΜΜΕ.

Είναι η ίδια πολιτική που στοχοποιεί τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, αστέγους, τα τοξικοεξαρτημένα άτομα και τους οδηγεί στην περιθωριοποίηση και την παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι η ρατσιστική και ομοφοβική ρητορική και η ατιμωρησία όσων επιτίθενται σε ανθρώπους με ρατσιστικά κίνητρα.

Ένα χρόνο μετά τη σοκαριστική δολοφονία του Ζακ, η πολιτική αυτή εντείνεται με την κατασταλτική εκστρατεία της «τάξης» και το πογκρόμ που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της ΝΔ ενάντια στις προσφυγικές κατοικίες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ζακ σκοτώθηκε στο κέντρο της Αθήνας, που αποτελεί εδώ και χρόνια θέατρο επιχειρήσεων -σκούπα απέναντι σε άτομα που ζουν στη φτώχεια, την αστεγία ή την τοξικοεξάρτηση, με σκοπό την εμπέδωση της καταστολής και μακροπρόθεσμα την επιτάχυνση των διαδικασιών επιχειρηματικής εκμετάλλευσης της περιοχής του κέντρου.

Το «δόγμα του νόμου» και της τάξης έχει στον πυρήνα του την κοινωνική περιθωριοποίηση και την ασυδοσία των κατασταλτικών μηχανισμών που απειλούν να τιμωρούν ακόμη και εις θάνατον όποιον/α δεν εντάσσεται στην «αποδεκτή» κοινωνική συνθήκη.

Ζητάμε δικαιοσύνη για το Ζακ/Zachie oh!

Αγωνιζόμαστε ενάντια στο ρατσισμό, την καταστολή, την κοινωνική περιθωριοποίηση.