Τα εγκληματικά τους σχέδια για τη Φυλή δεν θα περάσουν!

Τα εγκληματικά τους σχέδια για τη Φυλή δεν θα περάσουν!

Όλοι στην κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ (Άντερσεν 6, Αθήνα) την Τετάρτη 31 Ιουλίου, 11 π.μ.

Την Τετάρτη 31 Ιουλίου, εν κρυπτώ και μέσα στο καλοκαίρι, η Ρένα Δούρου συγκάλεσε το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, με την ανοχή και στήριξη του νέου Περιφερειάρχη, Γιώργου Πατούλη, προκειμένου να ολοκληρώσει το εγκληματικό έργο της θητείας της σε σχέση με την διαχείριση των απορριμάτων και, ειδικότερα, τον ΧΥΤΑ Φυλής.

Μία θητεία που ξεκίνησε με τις υποσχέσεις για κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων, διαμόρφωση συστήματος διαλογής, ανακύκλωσης και αποκεντρωμένης διαχείρισης και τελικά σημαδεύτηκε από τις δύο επεκτάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής, την προσπάθεια επέκτασης του ΕΜΑΚ, τη μηδενική πρόοδο στην διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, αλλά και την διατήρηση του ρόλου των μεγαλοεργολάβων στην διαχείριση των απορριμμάτων.

Στην εκπνοή της θητείας της, η απερχόμενη Περιφερειάρχης επιχειρεί να ολοκληρώσει αυτή την κατεύθυνση. Έτσι, προκαλεί συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ ώστε να αποφασίσει:

  • Νέα επέκταση των κυττάρων της β΄ φάσης, μέσω της τροποποίησης υφιστάμενης σύμβασης με τον παραπλανητικό τίτλο «διαμόρφωση, διευθέτηση και εξομάλυνση πρανών κυττάρων του ΧΥΤΑ Φυλής».
  • Προκήρυξη διαγωνισμού για τη σύναψη σύμβασης με αντικείμενο τη «Μελέτη, κατασκευή έργων μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων», συμπεριλαμβανομένων νέων εσωτερικών επεκτάσεων και νέου ΧΥΤΑ στην περιοχή της λεγόμενης γ΄ φάσης (η διαδικασία απαιτεί νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση).
  • Προκήρυξη διαγωνισμού για την αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ, που είχε προσωρινά «παγώσει», μετά τις αντιδράσεις φορέων, κατοίκων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω έχουν την αμέριστη στήριξη του κ. Πατούλη, που από την πρώτη στιγμή έχει τεθεί στο πλευρό των ιδιωτικών συμφερόντων, υποστηρίζει την περαιτέρω εμπλοκή του ιδιωτικού κεφαλαίου στην διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και την επέκταση επικίνδυνων πρακτικών διαχείρισης, όπως είναι η καύση. Όλα αυτά με την στήριξη της νέας κυβέρνησης της Ν.Δ.

Αντιστεκόμαστε στην συνέχεια της λειτουργίας και την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, που αποτελεί ένα διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα, αλλά και ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος της υγείας και της ζωής των κατοίκων.

Διεκδικούμε ένα μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων που θα στηρίζεται στην διαλογή στην πηγή, την αποκέντρωση, την ανακύκλωση και την αποκλειστικά δημόσια διαχείριση, ώστε ο γνώμονας για τα απορρίμματα να είναι το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής των κατοίκων και όχι το κέρδος των εργολάβων.

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, την Τετάρτη 31 Ιουλίου, 11 π.μ., οδός Άντερσεν 6, Αθήνα.