Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε!

Η Αυτοδιοίκηση, οφείλει να έχει το ρόλο της εγγύησης θεμελιωδών δικαιωμάτων και κάλυψης των βασικών αγαθών των πολιτών. Η Περιφέρεια Αττικής και οι 66 Δήμοι της Αττικής όφειλαν να διαδραματίσουν ένα ρόλο προστασίας και υποστήριξης των δοκιμαζόμενων λαϊκών στρωμάτων διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των πολιτών στην αξιοπρεπή διαβίωση, την κατοικία, την υγεία, την εργασία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό.   

Αντ’ αυτού, η Περιφέρεια άφησε τους πολίτες απροστάτευτους απέναντι στην λαίλαπα των πλειστηριασμών, ενώ εκλείπουν στοιχειώδεις δομές και προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, στήριξης των ανέργων, προγράμματα αντιμετώπισης της αστεγίας, παροχής υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης. Ο έλεγχος των προϋπολογισμών και η παρακράτηση της κατευθυνόμενης στην Αυτοδιοίκηση χρηματοδότησης έπληξαν πρώτα και κύρια τις κοινωνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Δήμων που είναι είτε ανύπαρκτες είτε υπολειτουργούν. Αντίθετα, η Αυτοδιοίκηση τείνει να γίνει αντί για φορέας ανακούφισης και στήριξης των πολιτών, ένα πρόσθετο βάρος, ένας ακόμη φοροεισπρακτικός μηχανισμός αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων.

Λόγω των ασκούμενων μνημονιακών πολιτικών, χιλιάδες κάτοικοι της Αττικής και της χώρας αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγης και υποσιτισμού. Ειδικό βάρος έχει για τον αγώνα της ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης που πλήττει με ειδικό τρόπο την Αττική. Το πρόβλημα της αστεγίας θα οξυνθεί με τις εξώσεις από τα σπίτια που θα ακολουθήσουν τους περίπου 150.000 πλειστηριασμούς που έχουν προγραμματιστεί να  γίνουν μέσα στην επόμενη διετία. Στο κέντρο της Αθήνας η μαζική εξαγορά ακινήτων για να μετατραπούν σε Airbnb κάνει τα ενοίκια απλησίαστα και διώχνει τους κατοίκους.

Παράλληλα, οξύνθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, άτομα με ψυχικές νόσους που ζούσαν σε δομές φιλοξενίας που διαλύθηκαν, πρόσφυγες που εξακολουθούν να ζουν σε στρατόπεδα «φιλοξενίας» προσφύγων στον Ελαιώνα, στη Μαλακάσα, στο Σκαραμαγκά, στο Σχιστό, στην Ελευσίνα και στο Λαύριο. Πρόκειται για δομές ως επί το πλείστον κάτω από την άμεση εποπτεία του στρατού, μακριά από τον ιστό της πόλης και στις οποίες έχουν σημειωθεί ακόμα και θάνατοι λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης και περίθαλψης. Ταυτόχρονα λειτουργούν και δύο κέντρα κράτησης μεταναστών, στην Αμυγδαλέζα και την Πέτρου Ράλλη.

Είναι αναγκαίος, λοιπόν, ένας συνολικός αναπροσανατολισμός της δραστηριότητας της Αυτοδιοίκησης. Να καταστούν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι φορείς κοινωνικής προστασίας και ανακούφισης.

Διεκδικούμε:

Δημιουργία τοπικών και περιφερειακών προγραμμάτων αντιμετώπισης της ανεργίας και ενίσχυσης της απασχόλησης με έμφαση στους νέους και τος γυναίκες

Στήριξη της λαϊκής κατοικίας, μπλοκάρισμα και απαγόρευση των πλειστηριασμών κατοικιών- Ανάπτυξη του θεσμού της Κοινωνικής πολυκατοικίας με την παροχή δωρεάν στέγης σε πληττόμενες από την κρίση οικογένειες και πολίτες. Δημιουργία υπηρεσίας δωρεάν νομικής βοήθειας σε όσους απειλούνται με πλειστηριασμό ή απώλεια της κατοικίας τους.

Μόνιμη δομή που θα ασχολείται με το πρόβλημα της καταγραφής των αστέγων και αντιμετώπισης της αστεγίας. Δημιουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας που θα λειτουργούν διαρκώς όλες τις μέρες, καλύπτοντας τις ανάγκες υγιεινής, ατομικής καθαριότητας, ύπνου, ξεκούρασης, καθώς και ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης των αστέγων. Αξιοποίηση των πόρων της περιφέρειας με σκοπό την ενοικίαση διαμερισμάτων και ξενοδοχείων που δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν, για τη μετατροπή τους σε δομές φιλοξενίας.

Διασφάλιση μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας και πρόσβασης των πολιτών σε πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ενιαίο σχέδιο δράσης της Περιφέρειας για την Αττική.

Διευκόλυνση των αγορών χωρίς μεσάζοντες, των συνεταιριστικών δομών οικονομίας και αλληλεγγύης.

Διασφάλιση της επαρκούς σίτισης όλων των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία, με ευθύνη της Περιφέρειας.

Απαλλαγή πολιτών σε οικονομική δυσπραγία από τέλη ΥΚΩ και δημοτικά τέλη και κάλυψη των βασικών αναγκών σε νερό, ενέργεια, σίτιση από φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Ενίσχυση προγραμμάτων πολιτιστικής δημιουργίας, πρόσβασης στα πολιτιστικά αγαθά.

Υποδομές και προγράμματα συμμετοχής στον Αθλητισμό.

Χρηματοδότηση και στήριξη των δομών αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης ΟΚΑΝΑ, 18 ΑΝΩ κλπ.. Αποτρέπουμε πολιτικές καταστολής που διακινδυνεύουν την υγεία των τοξικοεξαρτημέτων ατόμων και διαιωνίζουν το πρόβλημα.

Ισότιμη κοινωνική ένταξη των προσφύγων, πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, πρόσβαση όλων των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση των δημόσιων σχολείων. Κατάργηση των κέντρων κράτησης.