Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε!

Τα τελευταία χρόνια η Αττική δοκιμάστηκε από ανθρώπινες τραγωδίες και ανυπολόγιστη καταστροφή λόγω της πυρκαγιάς στο Μάτι και την Κινέτα αλλά και της πλημμύρας της Μάνδρας. Είναι αυταπόδεικτο ότι η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει αποτύχει παταγωδώς στο τομέα της πολιτικής προστασίας.  

Οι ευθύνες είναι πολλές και έχουν πολλές προεκτάσεις. Η μνημονιακή ασφυξία που έχει αφήσει την Αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους, με πετσοκομμένες υπηρεσίες δασοπροστασίας, προστασίας από καιρικά φαινόμενα. Τα τελευταία χρόνια όμως και η ίδια η Περιφέρεια Αττικής έχει να επιδείξει μηδαμινό έργο σε έργα πυροπροστασίας ή αντιπλημμυρικά έργα, σε μια περιφέρεια με ιστορικό επικίνδυνων πυρκαγιών, αλλά και με γνωστά προβλήματα πλημμυρών λόγω της χρόνιας πολιτικής τσιμεντοποίησης και μπαζώματος. Η λιτότητα αλλά και η αδιαφορία για τις κοινωνικές ανάγκες έχουν καταστήσει τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής ανύπαρκτες αφού τόσο το προσωπικό όσο και οι πόροι είναι ανεπαρκή.

Ακόμα και μετά την τραγωδία στο Μάτι, δεν έχει υλοποιηθεί κανένας σχεδιασμός ενίσχυσης της δασοπροστασίας, των προληπτικών δράσεων, της ενίσχυσης των δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών. Αλλά και κανένας σχεδιασμός για την ανάπτυξη σχεδίων πολιτικής προστασίας ανά δήμους και ενότητες δήμων. Η Περιφέρεια Αττικής, δεν πήρε καμία πρωτοβουλία ούτε και για την ανάδειξη του θέματος και την άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση για να επιλυθούν κάποια από τα χρόνια προβλήματα: για την υποβάθμιση των μέσων πυρόσβεσης, την επικάλυψη των αρμοδιοτήτων, την έλλειψη εκπαίδευσης του προσωπικού και των αιρετών της αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Σε μία Περιφέρεια που τα προβλήματα των πλημμυρών είναι γνωστά και έχουν οδηγήσει σε πολλές ανθρώπινες τραγωδίες, η παρούσα διοίκηση της Δύναμης Ζωής δεν μπορεί να καυχιέται ότι υλοποίησε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Η πραγματικότητα είναι ότι και όσα υλοποιήθηκαν δεν επαρκούν, έγιναν άναρχα και χωρίς κεντρικό σχεδιασμό. Αντίθετα, η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει την επικίνδυνη πολιτική του μπαζώματος και του εγκιβωτισμού των ρεμάτων της Αττικής στον Ποδονίφτη, στο ρέμα Πικροδάφνης, στο ρέμα της Ραφήνας. Έτσι, δεν παρέχεται κανένα εχέγγυο ότι θα αποφευχθούν αντίστοιχες τραγωδίες στο μέλλον.

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στους αγώνες που δίνουν με δυναμισμό κινήσεις πολιτικών και κάτοικοι για την ανάδειξη των ρεμάτων της Αττικής, με σκοπό όχι μόνο να μπει ένα τέλος στην εγκληματική πολιτική του εγκιβωτισμού αλλά και να επαναφερθούν κατά το δυνατό τα ρέματα. Να μπει τέλος στην κερδοσκοπία πάνω στη δόμηση των πόλεων και των οικισμών που διακινδυνεύει την ασφάλεια των κατοίκων και του περιβάλλοντος.  

Δυναμώνουμε τους αγώνες για να μπει τέλος στη μνημονιακή λιτότητα και να δρομολογηθούν άμεσα έργα πυροπροστασίας και δασοπροστασίας.

Διεκδικούμε:

Αντιπλημμυρική υποστήριξη πάνω στη λογική του σεβασμού της φύσης, με διατήρηση των υδάτων στους ορεινούς όγκους της Αττικής

Αποκάλυψη και επαναφορά των ρεμάτων και του φυσικού σχηματισμού τους ώστε να ενσωματωθούν ομαλά στο αστικό περιβάλλον.

Αύξηση της χρηματοδότησης στην Αυτοδιοίκηση για προληπτικές δράσεις πυροπροστασίας και Πολιτικής Προστασίας – έλεγχος της χρήσης της χορηγούμενης χρηματοδότησης.

Ενίσχυση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων, με εξειδικευμένο προσωπικό.

Άμεση κατάρτιση των σχεδίων οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού από την Αυτοδιοίκηση, με ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων για την ακολουθούμενη διαδικασία.